Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، یکی از مطالبات جدی شهروندان و دغدغه اعضای شورای ششم شهر و شهرداری تهران ، چاره‌اندیشی پیرامون بخشی از منافذی بود که سلامت اداری را به خطر می‌انداخت و امکان داشت کارکرد شورا و شهرداری را تحت تأثیر قرار دهد، لذا موضوع شفافیت در این دوره به طور جد در دستور کار قرار دارد.

شفافیت همان دریچه نظارت مردمی و عمومی است که در نتیجه مسیر محکم موضوع اصل هشتم قانون اساسی، یعنی امر به معروف و نهی از منکر را امکان‌پذیر کرده است و میزان خطا و اشتباه علنی را مشخص می کند، از این‌رو چنانچه شهروندان تمایل دارند در جریان تصمیمات داخل شهرداری قرار گیرند، می‌توانند به سامانه شفایت مراجعه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سامانه شفافیت که مبنا و استنادات قانونی دارد و به‌نوعی تجمیع شده قوانین مرتبط با شفافیت و مبارزه با فساد و سلامت اداری است، به مردم کمک می‌کند که اگر نکاتی دارند یا احساس می‌کنند در فرایند اجرایی و مالی ما اشتباهاتی در حال رخ دادن است آن را انعکاس دهند تا روز به روز روند خدمات‌رسانی بهتر، شفاف‌تر و دقیق‌تر باشد.

 با هوشمندسازی و کاهش میزان مراجعات شهروندان به شهرداری می‌توان از بروز فساد و رانت در این مجموعه جلوگیری کرد.  شفافیت یکی از مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران بوده و مبارزه قاطع با فساد و رانت  از برنامه‌های مهم است.

بر اساس طرح شفافیت و ارتقای سلامت اداری، شهرداری  گزارش مربوط به رسیدگی به تخلفات را مستمر به مردم اطلاع‌رسانی کند و گزارش سوت‌زنی را نیز ارائه دهد. در دوره مدیریت شهری به موضوع شفافیت و هوشمند سازی توجه ویژه ای شده است و بخشی از اقدامات شفافیت که در دوره قبل اجرایی نشده در این دوره در دستور کار است.

طرح الزام شهرداری تهران به استفاده از نیروهای داخلی شهرداری تصویب شد و قرار شد که از نیروهای شهرداری برای پست‌های مدیریتی استفاده شود و قرار شد که براساس تبصره 19 و 20 آئین‌نامه استخدامی شهرداری، اولویت استفاده از پرسنل شهرداری تهران باشد و دراین دوره مدیریت شهری بخش عمده ای از پست ها به نیروهای داخلی شهرداری تهران داده شده است.

در خصوص آخرین اقدامات صورت گرفته در حوزه شفاف سازی، هوشمند سازی، برنامه های شورای عالی استان ها، مبارزه با فساد و رانت، نحوه توزیع پست در شهرداری  و ....با احمد صادقی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر و رئیس کمیته شفافیت شورا به گفت‌وگو نشستیم.

در خصوص راه اندازی کمیته شفافیت در شهرداری توضیح دهید؟ کار به کجا رسیده است و مسوولیت این کمیته با کیست؟

کمیته شفافیت در شهرداری تهران به ریاست معاون منابع انسانی شهرداری تهران تشکیل شد/ بحث شفافیت در شهرداری تهران متولی نداشت

در حوزه شفافیت، اتفاقات خوبی در شهرداری تهران رخ داده است. کمیته شفافیت در شهرداری تهران به ریاست لطف‌الله فروزنده معاون منابع انسانی شهرداری تهران تشکیل شده است. قبل از این، بحث شفافیت در شهرداری تهران متولی نداشت؛ یعنی مشخص نبود که مسئول سایت شفافیت کیست و ارزیابی‌ها باید توسط چه کسی انجام شود؟ ساختار دقیق مشخص نبود. هر چند که کار به نوبه خود کار خوبی بود، اما در حال حاضر ساختار مشخص شده و جلساتی در این زمینه برگزار می‌شود تا سر و سامانی به امور داده شود. در جلسات کمیته شفافیت تمامی مسئولین مربوطه حضور دارند و مجموعه تکالیف قانونی که برعهده شهرداری تهران است مورد بررسی قرار می‌گیرد.

دقیقاً چند تکلیف برعهده شهرداری تهران است و چقدر از این تکالیف تاکنون انجام شده است؟ در این باره توضیح دهید.

32 تکلیف شفافیت که مصوبه شورای شهر را در داشته زمین مانده بود/ قبلاً 30 تکلیف شفافیت اجرا و به روزرسانی می‌شد/ارائه گزارش از اقدامات شفافیت به شورای شهر تهران

62 تکلیف برای شفافیت شهرداری تهران درنظر گرفته شده است که 30 تکلیف تاکنون اجرا شده و 32 تکلیف دیگر که مصوبه شورای شهر و یا موضوعات دیگر را دارد و جزو تکالیف قانونی است همچنان بر زمین مانده بود و قرار است که این 32 تکلیف هم انجام شود. قبلاً 30 تکلیف اجرا و به روزرسانی می‌شد. 32 تکلیف هم برنامه‌ریزی شده و قرار است اقدامات آن انجام شود و همچنین گزارشی هم در این زمینه به شورای اسلامی شهر تهران داده شود.

قرار بود سفرهای خارجی مدیران شهری و همچنین حقوق و مزایای معاونین و مدیران شهرداری تهران اعلام شود، آیا این موضوعات هم بر روی سامانه شفافیت قرار می گیرد؟ کاربه کجا رسید؟ در این زمینه توضیح دهید.

 تمامی موضوعات در شهرداری به صورت شفاف اعلام می‌شود و نظارت لازم هم صورت می‌گیرد/ در خصوص سفرهای خارجی شفاف سازی کلی است/اطلاعات در مورد حقوق و مزایا بارگذاری می شود

بله، به طورکلی تمام موضوعات قرار است شفاف‌سازی شود. ببینید! در خصوص سفرهای خارجی، کلی گفته شده است که سفرهای خارجی اعلام شود، اما اینکه چطور و چگونه مشخص نشده است. باید جزییات در این زمینه مشخص و اینکه چه نوع اطلاعاتی باید منتشر شود. قطعاً تمامی موضوعات در شهرداری به صورت شفاف اعلام می‌شود و نظارت لازم هم صورت می‌گیرد.

شفاف سازی می‌کنیم که مردم بدانند که در مدیریت شهری چه اتفاقاتی صورت می‌گیرد

در خصوص حقوق و مزایا هم باید بگویم که اطلاعات بارگذاری می‌شود. باید مجددا سایت به روزرسانی می‌شد. ما در مجموع تمامی موضوعات را شفاف می‌کنیم که مردم بدانند که در مدیریت شهری چه اتفاقاتی صورت می‌گیرد.

چطور میتوان از بروز فساد و رانت در شهرداری تهران جلوگیری کرد؟ چه برنامه های برای هوشمند سازی شهر تهران اجرایی شده ؟ در این زمینه توضیح دهید.

کاهش میزان مراجعات شهروندان به شهرداری می‌توان از بروز فساد و رانت جلوگیری کند/ شفافیت یکی از مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های مدیریت شهری است/از بین بردن امضاهای طلایی تنها با هوشمندسازی

 با هوشمندسازی و کاهش میزان مراجعات شهروندان به شهرداری می‌توان از بروز فساد و رانت در این مجموعه جلوگیری کرد. برخی شهرداری و شورای ششم را متهم می‌کنند که اعتقادی به شفافیت ندارد و نسبت به سامانه شفافیت اهمیتی نمی‌نهد اما مدیریت شهری در دوره جدید نشان داده که شفافیت یکی از مهم‌ترین اهداف و برنامه‌های شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران بوده و مبارزه قاطع با فساد و رانت  از برنامه‌های مهم است. نمونه‌ای این اقدام را می‌توان در رونمایی از سامانه تعیین کارشناسان رسمی دادگستری جهت قیمت گذاری املاک و مستغلات شهرداری تهران عنوان کرد.

سامانه شفافیت در  اواخر دوره گذشته مدیریت شهری متوقف ماند/شهرداری تهران سامانه های  فعال دارد که نه تنها تعداد آن زیاد است بلکه این سامانه‌ها باید به روز شود

البته این موضوع را هم باید بگویم که از بین بردن رانت، پیشروی در حوزه فسادستیزی و از بین بردن امضاهای طلایی تنها با هوشمندسازی و راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند ارائه خدمات به شهروندان رخ می دهد.همچنین  در کنار راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند باید به فکر به روزرسانی آن نیز بود در حال حاضر  شهرداری تهران سامانه های  فعال دارد که نه تنها تعداد آن زیاد است بلکه این سامانه‌ها باید به روز شود و یکی از انتقادات شهروندان و رسانه‌ها به عدم به روزرسانی سامانه شفافیت است که در  اواخر دوره گذشته مدیریت شهری متوقف مانده بود که ما اقداماتی در این زمینه انجام داده ایم.

قرار بود آئین‌نامه باغات اصلاح شود. برخی از شهروندان اعتراضاتی داشتند. در دوره قبلی مدیریت شهری مشکلاتی در این زمینه برای مردم به وجود آمده بود . چه اقداماتی برای رفع آن انجام داده‌اید؟

 باید آئین‌نامه باغات را اصلاح کنیم تا حقی ضایع نشود

بله موضوعاتی مطرح شده است. باید آئین‌نامه باغات را اصلاح کنیم. شاید اگر یک زمینی باغ نباشد، سرانه فضای سبز کاهش پیدا کند و حق شهروندان ضایع شود و یا اگر باغ باشد و به آن غیرباغ دهند حق فردی تضییع شود. قطعا آئین‌نامه باغات نیاز به اصلاحات دارد و باید ایرادات آن برطرف شود.

نحوه اداره شورا مصوب شد؟ آیا کمیسیون های که در دوره قبلی شورای عالی استان ها تغییر کرده مصوب شده است؟

دوره قبلی شورای عالی استان‌ها تعداد کمیسیون‌ها تغییر کرده بود که ما آن را مصوب کردیم

در  یکی از جلسه های شورای شهر تهران  مصوباتی را اجرا کردیم و یکی از آن موضوع آئین‌نامه داخلی شوراهای شهر، روستا، بخش و شهرستان بود و نحوه اداره شورا مصوب شد، حال باید فرایند قانونی کار طی شود. همچنین در دوره قبلی شورای عالی استان‌ها تعداد کمیسیون‌ها تغییر کرده بود که ما آن را مصوب کردیم. 

استفاده از نیروهادر شهرداری تهران چگونه است؟ چند درصد پست ها به نیروهای داخلی شهرداری تهران داده شده است؟ در این زمینه توضیح دهید.

از نیروهای شهرداری برای پست‌های مدیریتی استفاده می شود/ اولویت استفاده از پرسنل شهرداری تهران است/92.7 درصد انتصابات جدید مدیریت شهری از درون شهرداری بوده است/ بیشترین ظرفیت مورد استفاده از نیروهای متخصص داخلی است

طرح الزام شهرداری تهران به استفاده از نیروهای داخلی شهرداری تصویب شد و قرار شد که از نیروهای شهرداری برای پست‌های مدیریتی استفاده شود و قرار شد که براساس تبصره 19 و 20 آئین‌نامه استخدامی شهرداری، اولویت استفاده از پرسنل شهرداری تهران باشد. البته استثنائاتی هم گذاشته که اگر برخی تخصص‌ها وجود نداشت از بیرون فردی آورده شود و با نظر کمیته انتصابات، فرد مشغول به کار شود. براساس گزارش معاون شهردار 92.7 درصد انتصابات جدید مدیریت شهری از درون شهرداری بوده است و درصد کمی از بیرون وارد شده است و به قول آقای چمران اگر فرد بهتری را پیدا کردیم وارد کنیم ولی بیشترین ظرفیت مورد استفاده از نیروهای متخصص داخلی بوده است.

فازهای بعدی راه های سامانه بارگذاری مصوبات شوراها چه زمان آماده بهره برداری می شود؟ چه برنامه های تاکنون در شورای عالی استان ها اجرایی شده و در خصوص برنامه های آتی توضیح دهید؟

سامانه مصوبات شورای عالی استان‌ ها در فاز یک رونمایی شد/ اگر مصوبات بارگذاری شود دیگر می‌دانیم که چه اتفاقاتی رخ داده و همچنین چه تأثیراتی داشته است

در شورای عالی استان‌ها کارهای خوبی انجام شده است. در پنج دوره گذشته سامانه‌ای وجود نداشت که بتواند تمام مصوبات شورای عالی و شوراهای کشور در آن بارگذاری شود تا مردم متخصصین و نخبگان بتوانند به این مصوبات دسترسی داشته باشند. اگر مصوبات بارگذاری شود دیگر می‌دانند که چه اتفاقاتی رخ داده و همچنین چه تأثیراتی داشته است. ما از ابتدای شکل‌گیری شورای عالی استان‌ها در این دوره به دنبال راه‌اندازی سامانه‌ای بوده‌ایم. در اجلاسیه قبلی که در 18 خردادماه برگزار شد، سامانه مصوبات شورای عالی استان‌ ها در فاز یک رونمایی شد.

قرار است مصوبات موضوع به موضوع و تاریخ به تاریخ بارگذاری شود

ببینید! قبلا تمامی مصوبات برای برخی از استان‌ها مانند تهران، اصفهان و مشهد موجود بود اما باید یک سامانه فرادستی داشتیم تا تمامی مصوبات شوراهای روستا، شهر، شهرستان مکلف باشند که تمامی اطلاعات خود را بارگذاری کنند. قرار است مصوبات موضوع به موضوع و تاریخ به تاریخ بارگذاری شود. فاز اول کار آغاز شده و طی یک برنامه‌ریزی تمامی مصوبات بارگذاری می‌شود.

یکسری از طرح‌ها  مدیریت شهری باید از سوی شورای عالی استان‌ها به مجلس ارسال شود. برخی از موضوعات شهری نیاز به پیگیری از طریق شورای عالی استان‌ها و مجلس دارد، چه اقدامات و رایزنی‌هایی در این زمینه انجام داده‌اید؟در خصوص قانون انتخابات شوراها و مشکلات آن هم توضیح دهید.

در خصوص انتخابات شورایاری‌ها رایزنی‌های انجام می‌دهیم/نواقص زیادی درقانون شوراها وجود داشت که نگذاشته شوراها تکالیف قانونی خود را به درستی انجام دهند/می‌توانیم برخی از قوانین را طی رایزنی‌ها اصلاح کنیم تا کارها به خوبی انجام شود

همیشه نسبت به بحث قانون انتخابات شوراها مباحثی مطرح می‌شد و نواقص زیادی در این زمینه وجود داشت که نگذاشته شوراها تکالیف قانونی خود را به درستی انجام دهند. اصلاح قانون انتخابات شوراها در دستورکار قرار دارد حتی در خصوص شورایاری‌ها هم رایزنی‌ها هم انجام می‌دهیم. البته کارای مطالعاتی با هماهنگی مرکز پژوهش‌های مجلس، مرکز مطالعات شهر تهران و کمیسیون‌های تخصصی شورای عالی استان‌ها در حال انجام است. ما می‌توانیم برخی از قوانین را طی رایزنی‌ها اصلاح کنیم تا کارها به خوبی انجام شود. موضوع شورایاری‌ها را هم پیگیری می‌کنیم و امیدواریم هر چه سریع‌تر تصویب شود.

تشکیل هیات امنای سازمان مدیریت بحران شهر تهران به کجا رسید؟

هیأت امنای مدیریت بحران در سازمان مدیریت بحران در حال شکل‌گیری است و امیدواریم اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: پست های مدیریتی شفاف سازی رانت شفافیت در شهرداری تهران نیروهای داخلی شهرداری شورای عالی استان ها استفاده از نیروهای شهرداری تهران سامانه شفافیت تکالیف قانونی بارگذاری شود سفرهای خارجی کمیته شفافیت صورت می گیرد مدیریت شهری قرار شد کمیسیون ها اصلاح کنیم راه اندازی توضیح دهید شفاف سازی شورای شهر سامانه ها دوره قبلی انجام شود شهر تهران رایزنی ها پست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۶۷۰۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پراکنده شده ۳۲ کاندیدای تهران در پنج لیست انتخاباتی /کاندیداهای اشتراکی شانا و اُمنا چه کسانی هستند؟ +جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفندماه سال ۱۴۰۲ برگزار و تکلیف ۲۴۵ کرسی مجلس آینده مشخص شد، اما سرنوشت انتخابات در ۲۱ حوزه به مرحله دوم موکول شده است

بر همین اساس نیز در ۲۱ اردیبهشت ماه، ۹۰ کاندیدای انتخابات مجلس برای تصاحب ۴۵ کرسی باقیمانده مجلس دوازدهم به رقابت خواهند پرداخت. ۴۵ کرسی ای که ۱۶ صندلی از آن حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر است و ۲۹ کرسی باقیمانده برای ۲۰ حوزه دیگر خواهد بود.

احمد نادری، ابراهیم عزیزی، پیمان فلسفی، سمیه رفیعی، ابوالفضل ظهره‌وند، حسین نجابت، عبدالحسین روح‌الامینی، محمد سراج، ابوالقاسم جراره، زهره سادات لاجوردی، زینب قیصری، علیرضا سلیمی، زهره طبیب‌زاده، ریحانه اخلاقی، صالح اسکندری، محمدحسین حسین‌زاده بحرینی، سید مرتضی محمودی، حسن خجسته باقرزاده، مهدی عسگری، مجتبی زارعی، بیژن نوباوه، سمیه گلپور، علی اصغر پورمحمدی، علی طهرانی مقدم، سید نظام الدین موسوی، فاطمه قاسم‌پور، حسین صمصامی، مجتبی رحماندوست، عطا بهرامی، مهدی شریفیان، سعید آجرلو و غلامحسین رضوانی، ۳۲ کاندیدایی هستند که برای نشستن بر ۱۶ صندلی باقیمانده تهران در پارلمان وارد گود رقابت خواهند شد.

رونمایی از ۵ لیست انتخاباتی تهران

روز گذشته؛ پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳، تبلیغات مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی آغاز شد و همزمان با شروع تبلیغات، فهرست مشترک جبهه پایداری و شورای ائتلاف نیروهای انقلاب (شانا) و همچنین لیست اُمنا در تهران هم منتشر شد.

در حالیکه، ۳ حزب جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی ، جامعه اسلامی مهندسین و جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران نیز در روزهای گذشته کاندیداهای مورد حمایت خود را اعلام کرده بودند.

بررسی فهرست های منتشر شده از سوی ۵ حزب یاد شده، نشان می دهد که در هیچ یک از ۳۲ داوطلب تهران اشتراک صددرصد ندارند. برهمین اساس نیز پیش بینی می شود این دور از انتخابات نیز به مثابه دور اول لیست های انتخاباتی یکدست رأی نیاورند و افرادی از لیست های مختلف وارد پارلمان دوازدهم شوند.

کاندیداهای مشترک در ۶ لیست انتخاباتی

۶ کاندیدا به نام های حسین نجابت، عبدالحسین روح الامینی، زهره سادات لاجوردی، علیرضا سلیمی، محمدحسین حسین‌زاده بحرینی و علی اصغر پورمحمدی در لیست مشترک شانا-پایداری، حزب جمعیت و فاداران انقلاب اسلامی، جامعه اسلامی مهندسین و جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران مشترک هستند.

از سوی دیگر، احزاب جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی، جامعه اسلامی مهندسین و جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران و لیست اُمنا بین ۴ نامزد تهران با یکدیگر اشتراک نظر دارند که عبارتند از؛ احمد نادری، سمیه رفیعی،سید نظام الدین موسوی و مجتبی رحمان دوست.

ابراهیم عزیزی، ابوالفضل ظهره‌وند و زینب قیصری، ۳ کاندیدای دیگری هستند که در لیست احزاب جمعیت و فاداران انقلاب اسلامی، جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران و اُمنا مشترک هستند.

شانا و امنا در چند کاندیدا اشتراک نظر دارند؟

نام محمد سراج، مهدی شریفیان و حسین صمصامی تنها در لیست مشترک شانا-پایداری و حزب اُمنا به چشم می خورد و ابوالقاسم جراره و صالح اسکندری کاندیداهای مشترک دو حزب جامعه اسلامی مهندسین و اُمنا هستند.

در این میان، باید از ۴ کاندیدایی نام برد که فقط مورد حمایت حزب اُمنا قرار گرفته اند. این ۴ نامزد شامل پیمان فلسفی، ریحانه احلاقی، سید مرتضی محمودی و بیژن نوباوه هستند.

محمد سراج، فاطمه قاسم‌پور، زهره طبیب‌زاده و سعید آجرلو ۴ داوطلب دیگری هستند که نامشان تنها در فهرست مشترک شانا - پایداری قرار گرفته است.

* در جدول زیر افتراقات و اشتراکات ۵ لیست انتخاباتی آمده است؛

ردیف

اسامی نامزدهای انتخابات

گرایش سیاسی

آراء در مرحله اول

لیست های انتخاباتی

جمعیت وفاداران

جامعه اسلامی مهندسین

مستقلین واعتدالگرایان

شانا -پایداری

اُمنا

۱

احمد نادری

امنا

۳۰۲.۵۹۰

**

**

**

**

۲

ابراهیم عزیزی

امنا

۲۸۷.۴۲۴

**

**

**

۳

پیمان فلسفی

امنا

۲۷۶.۰۴۱

**

۴

سمیه رفیعی

امنا

۲۷۰.۷۴۶

**

**

**

**

۵

ابوالفضل ظهره‌وند

امنا

۲۶۹.۲۵۷

**

**

**

۶

حسین نجابت

شورای ائتلاف

۲۶۷.۸۹۵

**

**

**

**

۷

عبدالحسین روح‌الامینی

امنا

۲۶۵.۴۸۲

**

**

**

**

۸

محمد سراج

امنا

۲۶۳.۱۷۰

**

**

۹

ابوالقاسم جراره

شریان- امنا

۲۶۲.۹۲۵

**

**

۱۰

زهره سادات لاجوردی

شورای ائتلاف

۲۵۵.۶۲۶

**

**

**

**

۱۱

زینب قیصری

امنا

۲۵۱.۶۷۵

**

**

**

۱۲

علیرضا سلیمی

شورای ائتلاف

۲۴۴.۷۸۸

**

**

**

**

۱۳

زهره طبیب‌زاده

شورای ائتلاف

۲۴۲.۰۶۷

**

۱۴

ریحانه اخلاقی

امنا

۲۴۰.۹۲۷

**

۱۵

صالح اسکندری

امنا

۲۲۷.۲۲۳

**

**

۱۶

محمدحسین حسین‌زاده بحرینی

شورای ائتلاف

۲۲۶.۶۷۹

**

**

**

**

۱۷

سید مرتضی محمودی

شورای وحدت

۲۲.۱۳۳

**

۱۸

حسن خجسته باقرزاده

شورای ائتلاف

۲۱۶.۱۵۱

**

**

**

۱۹

مهدی عسگری

شورای وحدت

۲۰۵.۴۱۴

**

**

**

۲۰

مجتبی زارعی

شورای ائتلاف

۲۰۲.۶۵۵

**

**

**

۲۱

بیژن نوباوه

امنا

۱۹۷.۳۲۶

**

۲۲

سمیه گلپور

شورای وحدت

۱۹۳.۰۱۶

**

۲۳

علی اصغر پورمحمدی

شورای ائتلاف

۱۹۱.۵۹۰

**

**

**

**

۲۴

علی طهرانی مقدم

شورای وحدت

۱۸۷.۹۵۴

**

۲۵

سید نظام الدین موسوی

امنا

۱۸۴.۴۷۶

**

**

**

**

۲۶

فاطمه قاسم‌پور

شورای ائتلاف

۱۷۶.۱۵۹

**

۲۷

حسین صمصامی

امنا

۱۷۵.۳۷۳

**

**

۲۸

مجتبی رحماندوست

امنا

۱۷۴.۷۳۴

**

**

**

**

۲۹

عطا بهرامی

شورای وحدت

۱۷۳.۹۲۵

۳۰

مهدی شریفیان

امنا

۱۷۲.۳۵۱

**

**

**

۳۱

سعید آجرلو

شورای ائتلاف

۱۶۷.۱۱۴

**

۳۲

غلامحسین رضوانی

شورای ائتلاف

۱۵۸.۲۱۶

**

**

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902153

دیگر خبرها

  • شهرداری بر پرداخت به موقع حقوق کارگران نظارت کند
  • پراکنده شده ۳۲ کاندیدای تهران در پنج لیست انتخاباتی /کاندیداهای اشتراکی شانا و اُمنا چه کسانی هستند؟ +جدول
  • پراکنده شده ۳۲ کاندیدای تهران در پنج لیست انتخاباتی /۸ کاندیدای مورد حمایت شانا و اُمنا چه کسانی هستند؟ +جدول
  • ارتقا وضعیت نگهداشت شهر یزد با تکمیل پروژه‌های نیمه تمام در سال پایانی شورای شهر یزد
  • حقوق پاکبانان و کارگران شهرداری قبل از پایان هر ماه واریز می‌شود
  • شفافیت حقوق مدیران در راستای دانستن مردم است
  • احقاق حقوق کارگران شهرداری، خط قرمز شورای ششم
  • تجلیل از کارگران نمونه شهرداری بندرعباس
  • خود را مکلف به دفاع از حقوق عامه کسانی می‌دانیم که زبان شکایت ندارند
  • شهرداری می‌تواند با کشور‌های خارجی قرارداد ببندد، اما نه قرارداد‌های پنهانی